• Nuo balandžio 8d. visos stotelės DĖK’ui pradeda dirbti įprasta tvarka. Atvykusiųjų prašome laikytis saugaus atstumo, asmens higienos reikalavimų, dėvėti burną ir nosį dengiančias apsaugos priemones.  
  • Visos atliekų surinkimo aikštelės karantino metu dirba įprastu laiku.
  • Jei nuspręsite vykti į aikšteles, siekiant apsaugoti Jūsų artimuosius, Jus ir mūsų darbuotojus, primename, kad privalote griežtai laikytis reikalavimų ir aptarnavimo tvarkos, kurie pateikti ČIA.
Tikimės visų supratimo ir pagalbos. Saugokite save ir kitus. 

Patarimai kaip ilgiau išlaikyti mėsą ir daržoves šviežias


Patarimai, kaip ilgiau daržoves išlaikyti šviežias:

  • Prieskonines žoleles, bazilikus laikykite kambario temperatūroje – galima ir ant palangės;
  • Pomidorai, agurkai, svogūnai, česnakai, moliūgai, cukinijos puikiai išsilaiko švieži  kambario temperatūroje – nedėkite šių daržovių į šaldytuvą;
  • Bulves laikykite tamsioje, vėsioje ir sausoje vietoje – stebėkite, ar neišleido daigų, nepažaliavo, nesuminkštėjo. Jei taip atsitiko, šių daržovių nebevartokite;
  • Prapjautas daržoves, išskyrus pomidorus, laikykite šaldytuve;
  • Daržovių likučius (net pomidorų!), kuriuos planuojate suvartoti daug vėliau, galite užšaldyti šaldymo kameroje;
  • Nelaikykite daržovių plastmasiniuose indeliuose, kuriuose jas įsigyjote – ten gali pradėti kauptis drėgmė;
  • Plaukite daržoves tik tada, kai planuojate jas vartoti – ši taisyklė negalioja tik salotoms, kurias rekomenduojama nuplauti iš karto.

Daugiau skaityti https://www.vaatc.lt/patarimai-megstantiems-darzoves/

Patarimai kaip laikyti šviežią mėsą:

  • Maltą mėsą reikia suvartoti per parą nuo pirkimo.
  • Kaulai genda žymiai greičiau nei pati mėsa, todėl, siekiant prailginti galiojimo laiką, mėsą reikėtų atskirti nuo kaulo.
  • Mėsą su kaulu reikia suvartoti per 1 dieną, pavyzdžiui, gaminant sultinį, troškinį. Per 2-3 dienas tik tuo atveju, jejgu ją užmarinuosite su prieskoniais.
  • Lėčiau genda didelis gabalas mėsos. Dėl to supjaustytus gabaliukus ar faršą reikėtų suvartoti tą pačią dieną.
  • Kiaulieną, veršieną ir jautieną galima laikyti iki 3 dienų šaldytuve nuo 0 iki 6 laipsnių temperatūroje.
  • Vištiena, kalakutiena šaldytuve laikoma ne ilgiau nei 2–3 dienas nuo 0 iki 4 laipsnių temperatūroje. (Jei mėsą įsigijote pakuotėje, galiojimas gali būti ilgesnis.)
  • Itin svarbi pastovi temperatūra šaldytuve – jos kaita paveikia mėsos kokybę.
  • Šviežia mėsa neturi būti dedama kartu su termiškai apdorota mėsa – žalioje mėsoje esančios bakterijos gali užkrėsti virtą mėsą.
  • Visada įdėkite šviežią mėsą į plastikinę, sandarią pakuotę, specialią pakuotę šaldymui ar suvyniokite į maistinę plėvelę.
  • Skirtingų rūšių mėsą (vištieną, kiaulieną, jautieną ir kt.) laikykite atskirai.
  • Mėsą galima plauti tik prieš pradedant gaminti, po tekančiu vandeniu, kadangi vanduo skatina sulčių išsiskyrimą ir sudaro palankias sąlygas puvimo mikroorganizmų vystymuisi.

Daugiau skaityti https://www.vaatc.lt/kaip-ilgiau-islaikyti-sviezia-ir-skania-mesa/