Patarimai, kaip ilgiau daržoves išlaikyti
šviežias:
- Prieskonines žoleles, bazilikus laikykite kambario temperatūroje – galima ir ant palangės;
- Pomidorai, agurkai, svogūnai, česnakai, moliūgai, cukinijos puikiai išsilaiko švieži kambario temperatūroje – nedėkite šių daržovių į šaldytuvą;
- Bulves laikykite tamsioje, vėsioje ir sausoje vietoje – stebėkite, ar neišleido daigų, nepažaliavo, nesuminkštėjo. Jei taip atsitiko, šių daržovių nebevartokite;
- Prapjautas daržoves, išskyrus pomidorus, laikykite šaldytuve;
- Daržovių likučius (net pomidorų!), kuriuos planuojate suvartoti daug vėliau, galite užšaldyti šaldymo kameroje;
- Nelaikykite daržovių plastmasiniuose indeliuose, kuriuose jas įsigyjote – ten gali pradėti kauptis drėgmė;
- Plaukite daržoves tik tada, kai planuojate jas vartoti – ši taisyklė negalioja tik salotoms, kurias rekomenduojama nuplauti iš karto.
Daugiau skaityti https://www.vaatc.lt/patarimai-megstantiems-darzoves/
Patarimai kaip laikyti šviežią mėsą:
- Maltą mėsą reikia suvartoti per parą nuo pirkimo.
- Kaulai genda žymiai greičiau nei pati mėsa, todėl, siekiant prailginti galiojimo laiką, mėsą reikėtų atskirti nuo kaulo.
- Mėsą su kaulu reikia suvartoti per 1 dieną, pavyzdžiui, gaminant sultinį, troškinį. Per 2-3 dienas tik tuo atveju, jejgu ją užmarinuosite su prieskoniais.
- Lėčiau genda didelis gabalas mėsos. Dėl to supjaustytus gabaliukus ar faršą reikėtų suvartoti tą pačią dieną.
- Kiaulieną, veršieną ir jautieną galima laikyti iki 3 dienų šaldytuve nuo 0 iki 6 laipsnių temperatūroje.
- Vištiena, kalakutiena šaldytuve laikoma ne ilgiau nei 2–3 dienas nuo 0 iki 4 laipsnių temperatūroje. (Jei mėsą įsigijote pakuotėje, galiojimas gali būti ilgesnis.)
- Itin svarbi pastovi temperatūra šaldytuve – jos kaita paveikia mėsos kokybę.
- Šviežia mėsa neturi būti dedama kartu su termiškai apdorota mėsa – žalioje mėsoje esančios bakterijos gali užkrėsti virtą mėsą.
- Visada įdėkite šviežią mėsą į plastikinę, sandarią pakuotę, specialią pakuotę šaldymui ar suvyniokite į maistinę plėvelę.
- Skirtingų rūšių mėsą (vištieną, kiaulieną, jautieną ir kt.) laikykite atskirai.
- Mėsą galima plauti tik prieš pradedant gaminti, po tekančiu vandeniu, kadangi vanduo skatina sulčių išsiskyrimą ir sudaro palankias sąlygas puvimo mikroorganizmų vystymuisi.
Daugiau skaityti https://www.vaatc.lt/kaip-ilgiau-islaikyti-sviezia-ir-skania-mesa/