Sąvartynas Vidugirių k. 3, Vievio sen., Elektrėnų sav. , aikštelės https://www.vaatc.lt/aiksteles/ bei stotelės DĖK’ui https://www.stoteledekui.lt/ vasario 16 d. nedirbs.

Apie bendrovę 700DĖK'ui Sąvartynas Aikštelės MBA Kontaktai

Patys susikurkime savo šventinę pasaką

Kol vieni prekybos centruose ieško plastikinių kalėdinių papuošimų ir eglučių už kelis šimtus eurų, o kiti nukirstas žaliaskares perka iš miesto gatvėse lūkuriuojančių prekeivių ir joms nepagaili keliasdešimties ir daugiau eurų, šie žmonės renkasi kitą kelią – savo namus puošia panaudotomis medžiagomis taip ne tik neišleisdami nei cento, bet ir saugodami gamtą.

Vilnietė Rūta pasakoja, kad pagal nulis atliekų (angl. zero waste) principus stengiasi gyventi jau senokai, tačiau tokią išskirtinę rankų darbų kalėdinę eglutę pirmą kartą puošė praėjusiais metais. „Interneto platybėse buvo galybė originalių pavyzdžių, tad idėjų tikrai netrūko. Norėjosi nieko nepirkti, naudoti tai, ką turime, ir, svarbiausia, kad vėliau būtų galima naudoti dar kartą arba paprasčiausiai sukompostuoti. Nulūžusių šakų prisirinkom miške, surišom jas paprastu lininiu siūlu, panaudojom dalį senų žaisliukų, svarbiausias spalvotas akcentas buvo orkaitėje padžiovinti citrusiniai vaisiai, kurie ir atrodo gražiai, ir kvepia“, – apie gamybos procesą pasakoja Rūta.

Dar viena vilnietė Auksė taip pat stengiasi šventes praturtinti kiek kitokia ir unikalia kalėdine eglute. „Kadangi labai pabodo kiekvienais metais puošiama dirbtinė eglutė, kuri neatskleidžia tos tikrosios kalėdinės dvasios, o gyvos eglutės tiesiog neperkam, nes gaila medžio, norėjosi kažko kitokio. Eglutės idėją nusižiūrėjau internete, beliko tik ją įgyvendinti“, – teigia moteris. Pasak jos, pats eglutės gaminimo procesas buvo labai įdomus, o galutinis rezultatas – geresnis, nei tikėjosi. „Eglutės karkasui pasitarnavo senos spintos nugarėlė, t. y. senas storas kartono gabalas, rastas lauke, tarp kaimynų išmestų baldų. Vyrui teko nemažai padirbėti siaurapjūkliu, kol išpjovėm spiralę. Kamieno vaidmenį atliko ilgas šluotkotis, o stovo – iš kaimo atsivežtas kelmo gabalas. Kalėdinius žaisliukus gaminome tiesiog iš sukarpytų tualetinio popieriaus tūtelių – leidau pasireikšti fantazijai. Štai ir turime eglutę, kuria labai didžiuojamės. Manau, ji dar ne vienerius metus puoš mūsų Kalėdas“, – džiaugiasi Auksė. Papuošimai iš antrinių žaliavų

Ne ką prastesniais kalėdiniais papuošimais nustebino ir Vilniuje gyvenanti Solveiga, kurią nulinė atliekų susidarymo ideologija lydi jau daugiau nei metus. „Mintyse labai kirbėjo klausimas – tai kaip gi bus su kalėdiniu pasiruošimu? Galvojau, jog saugodama gamtą (t. y. eglutes) apskritai nepuošiu namų. Tačiau zero waste „facebook“ grupėse žmonės pradėjo dalintis savo idėjomis ir taip pačiai kilo mintis pasidaryti eglutę iš antrinių žaliavų“, – pasakoja moteris. Kartu su vyru Solveiga ėmėsi įgyvendinti savo mažą kalėdinį projektą. Eglutės gamybai prireikė miške rastų nukritusių šakų, džiovintų apelsinų, kelių senų dekoratyvinių žaisliukų ir lempučių, kurios, kaip sako pati moteris, jau senokai dulkėjo spintoje. „Miške prisirinkome šakelių, tada vyras plušo kelias valandas kol atskiros šakos įgavo eglutės formą, o galiausiai jau pagamintą eglutę papuošėme žaisliukais. Taip pat iš pušų šakelių, lino virvelės, džiovintų apelsinų, sojų vaško ir stiklainių, kurie buvo išsaugoti sunaudojus maisto produktus, pasigaminome kalėdines žvakutes, kurios namams suteikė dar daugiau jaukumo“, – džiaugiasi Solveiga.

Na, o štai seserys Dovilė ir Jovita jau ne pirmus metus savo namus puošia rankų darbo kalėdinėmis eglutėmis. „Pirmą kartą ant sienos kabinamą eglutę papuošėme prieš ketverius metus. Nuo to laiko mūsų namus puošia ta pati eglutė, tad drąsiai galime teigti, kad tokia Kalėdų puošmena yra ilgaamžė. Ši idėja gimė, nes tiesiog neturėjome vietos, kur pasistatyti tikros žaliaskarės, o ir namų apkrauti nesinorėjo, nes mums su seserimi labai patinka minimalizmas“, – pasakoja Dovilė. „Tuomet savęs paklausėme – o kodėl eglutė būtinai turi stovėti? Kodėl nepakabinus jos ant sienos? Tą pačią dieną važiavome į mišką rinkti šakų ir jau po savaitgalio turėjome eglę“, – prisimena Jovita. Papuošimai iš antrinių žaliavų Seserys pasakoja, kad jų sukurta eglutė sulaukė nemažai draugų ir artimųjų susižavėjimo, todėl merginos nusprendė puošti ne tik savo namus, bet ir pasiūlyti šią idėją visiems norintiems originaliai pasipuošti savo erdves. „Sulaukėme ne tik norinčių įsigyti eglutes, bet ir jas pasigaminti, tad surengėme dirbtuves, kurios vyko bendradarbystės ir renginių erdvėje. Taip gimė mūsų dar visai naujas prekinis ženklas „Be spyglių“, – sako Dovilė.

„Kad sukurtume šias ekologiškas ir gamtą tausojančias, keliaujame į mišką ir atsakingai ieškome tik pačių gražiausių šakų. Galime pasiūlyti egles be žaislų, kad žmonės, galėtų patys susikurti savo šventinę pasaką arba su žaislais, kuriuos gaminame pačios“, – pasakoja Jovita.