Sąvartynas Vidugirių k. 3, Vievio sen., Elektrėnų sav. , aikštelės https://www.vaatc.lt/aiksteles/ bei stotelės DĖK’ui https://www.stoteledekui.lt/ vasario 16 d. nedirbs.

Apie bendrovę 700DĖK'ui Sąvartynas Aikštelės MBA Kontaktai

Atvežei atliekų, talpa – dovanų: tik pradėję rūšiuoti gyventojai pastebi, kiek buityje lieka nesunaudoto aliejaus

Išgirdusi, kad Vilniaus regiono gyventojams atsirado galimybė pasiimti daugkartines aliejaus rūšiavimo talpas ir vėliau sukauptus likučius priduoti didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse, Jašiūnuose gyvenanti mokytoja Vida Kiselevskienė sureagavo tuoj pat. Šią naujovę ji pristatė ne tik savo šeimos nariams, bet ir atsakingesniam žingsniui įkvėpė visą mokyklos bendruomenę. Lašas po lašo surinkti likučiai vertingi – aliejaus atliekos virsta biokuru, nekelia grėsmės namų vamzdynui, o rūšiuojantį žmogų kaskart apima malonus pasididžiavimo savimi jausmas.

Prieš kelis mėnesius Vidos Kiselevskienės keturių asmenų šeima aliejaus likučius nuo silkės, džiovintų pomidorų kepinių kaupdavo stiklainyje ir pripildę išmesdavo į mišrių, po rūšiavimo likusių atliekų konteinerį. Nors žino, kad pakuotes svarbu rūšiuoti, moteris nerizikavo aliejaus atliekų pilti į kriauklę: sušalę riebalai kaupiasi ant vamzdžių sienelių ir formuojasi kamščiai.

Dabar, užpildžiusi specialią 3,5 L talpyklą, Jašiūnų gyventoja priduos į netoliese veikiančią atliekų surinkimo aikštelę. Nuo praėjusio rudens aliejaus atliekos priimamos ne tik šioje, bet ir kitose VAATC didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse visoje Vilniaus apskrityje.

Rūšiavimo naujove V. Kiselevskienė nekantravo pasidalinti su mokyklos bendruomene.

Šalčininkų rajono Jašiūnų „Aušros“ gimnazijoje biologiją ir geografiją dėstančiai mokytojai aplinkosaugos temos ypač artimos.

„Džiugu, kad Jašiūnų atliekų surinkimo aikštelėje dirbanti operatorė Kristina maloniai sutiko atvykti ir bendruomenei papasakoti apie rūšiavimo svarbą bei išdalino talpyklas. Daugumai aliejaus atliekų rūšiavimas buvo naujiena. Ne vienas norėjo paimti ir seneliams, artimiems kaimynams.

Mokykloje dažnai kalbame apie pakuočių rūšiavimą, dalyvaujame įvairiuose aplinkosauginiuose projektuose, taip pat Atliekų kultūros egzamine, kuris vyks jau kitą savaitę“, – pasakojo V. Kiselevskienė.

Žaliosios talpyklos aliejaus atliekoms moksleiviams sukėlė įvairiausių klausimų: ar gali būti rūšiuojami bet kokie riebalų likučiai, ar nesijaus kvapo, kiek ilgai gali tekti kaupti aliejaus likučius, kol talpykla užsipildys? Į daugumą jų mokytoja Vida atsako ne tik teoriškai, bet ir iš savo patirties.

„Talpykla sandari, puikiai telpa laikyti spintelėje po kriaukle. Tad jokių nepatogumų nekilo. Tik pildosi greičiau nei tikėjausi! Per pora mėnesių užpildėme daugiau nei pusę. Tačiau nebūtina pripildyti pilnos talpos, kad priduotum – galima nuvežti, kiek turi, susiplanavus dėl kitų atliekų vykti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę“, – paaiškino pašnekovė.

Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro direktorius Tomas Vaitkevičius žino – užtruks, kol bus galima pasidžiaugti aliejaus atliekų rūšiavimo pasiekimais. Sukaupti 3,5 litro aliejaus atliekų namuose gali prireikti net vienerių metų. 

Nuo 2023-ųjų rudens pradėjus rinkti aliejaus likučius Vilniaus regiono didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse, jau surinkta apie 500 litrų.

„Nors yra galimybė talpyklas atsiimti bet kurioje VAATC didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje, šiuo pasiūlymu kol kas susidomi ne kiekvienas. Dažnai žmonės mano, kad jie tokių atliekų neturi. Visgi, tai paaiškėja tik pradėjus rūšiuoti, kaip kadaise nutiko su plastiko pakuotėmis. Būtent rūšiuojantys pakuotes pastebi, kokią didžiulę dalį buitinių atliekų sudaro plastiko pakuočių atliekos.

Apskritai, stebint atliekų rūšiavimo tendencijas galima sakyti, kad kas rūšiuoja pakuotes, tie ėmė rūšiuoti ir maisto atliekas. Jie, tikėtina, rūšiuos ir aliejų. Didžiausias iššūkis yra pasiekti apskritai nerūšiuojančius, todėl labai svarbus artimųjų, aplinkinių, bendruomenės paskatinimas“, – sako T. Vaitkevičius.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=dD7Ff2rjOzM

Kokią vertę kuria surinktas kepimo aliejus, bendrovės „Biomotorai“ komanda Baltijos šalių gyventojams pasakoja ir rūšiuoti kviečia jau daugiau nei dešimtmetį. Ne tik iš viešojo maitinimo įstaigų, bet ir gyventojų surinktas naudotas kepimo aliejus panaudojamas biodegalų gamybai. Taip atliekos naudojamos kaip žaliava, tausojami gamtos ištekliai.

Lietuvoje kiekviename dyzelio litre įmaišyta ne mažiau, nei 7% biodyzelino. Europos Sąjungos (ES) mastu šį skaičių siekiama padidinti iki 20%. Iš atskirai surinkto vieno kilogramo naudoto kepimo aliejaus galima pagaminti vieną kilogramą biodyzelino ir tai leidžia gerokai sumažinti anglies dvideginio pėdsaką.

„Iš Lietuvos gyventojų aliejaus atliekų vis dar surenkame labai mažai, nors statistiniai duomenys rodo, kad kiekvienas ES gyventojas per metus galėtų sukaupti apie 3 kilogramus aliejaus atliekų.

Nors dalis gyventojų mano, kad neturėdami gruzdintuvės namuose jie nesukauptų ir reikšmingo kiekio aliejaus atliekų, tai nėra tiesa. Aliejaus atliekų susidaro iš paruoštų naudoti maisto produktų tokių kaip silkė, tunas, džiovinti pomidorai ar, pasibaigus maistinio aliejaus galiojimo terminui, pasikeitus kvapui, spalvai, skoniui.

Mūsų partnerių Austrijoje patirtis rodo, kad per metus iš gyventojo surenkama vidutiniškai po 1 kilogramą aliejaus atliekų“, – pavyzdžių pateikė bendrovės „Biomotorai“ administravimo vadovė Aušrinė Karanauskienė.

Ji pabrėžė, kad sėkmingam aliejaus atliekų iš gyventojų surinkimui svarbu tankus surinkimo vietų tinklas ir supratimas, kad rūšiuoti svarbu ir prasminga.

Iš viso Vilniaus regiono gyventojams bus išdalinta 44900 vienetų specialių talpyklų aliejaus atliekoms. Visų atsiėmimo vietų adresai – šiame žemėlapyje: https://www.vaatc.lt/aiksteles/

Aliejaus atliekas galima rinkti ir į turimas plastikines ar stiklines talpas, svarbiausia paisyti saugumo ir pilti tik atvėsusį skystį.

Į aliejaus atliekoms skirtas talpas netinka pilti kosmetinį aliejų, sintetinį, techninėms reikmėms skirtą aliejų bei maistinį aliejų, kuris yra sudedamoji kitų maisto produktų dalis, pavyzdžiui, majonezo.