Lietuvos restoranų
vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijai priklausanti žinoma virtuvės šefė
Honorata Lyndo atkreipia dėmesį, kad nors lietuviai yra tikri mėsos gerbėjai,
visgi dažnai ją neteisingai apdoroja ir laiko bei pernelyg daug tiesiog
išvaisto veltui, pamiršdami tvarumo aspektą.
Kokie tinkamiausi būdai laikyti šviežią mėsą?
Kokių principų paisyti, kad tai būtų saugu, o mėsa neprarastų skonio ir
konsistencijos? Kaip jos išmesti mažiau?
Žalios, šviežios mėsos laikymą apsunkina tai, kad joje bakterijų dauginimosi rizika didesnė, nei termiškai apdorotame maiste. Laimė, yra kelios taisyklės, kuriomis remiantis, galima ilgiau saugiai laikyti mėsą.
Nepirkti be proto
Šiuo metu Europoje
išmetama apie 88 mln. tonų maisto per metus. Prie to prisideda ir lietuviai,
kurių kiekvienas kasmet išmeta apie 60 kg nesuvalgyto maisto. Dėl to einant į
parduotuvę virtuvės šefė pirmiausiai siūlo įsivertinti, kiek mėsos reikia jūsų
namų ūkiui ir pirkti sąmoningai – remiantis ekologijos principais bei
atsakingai planuojant.
„Visuomet primenu ir kitą taisyklę – nepirkti be
proto. Man artimos tvarumo, zero waste idėjos, tad tai taikau savo gyvenime ir
rekomenduoju kitiems: pirkti tik tiek, kiek planuojate sunaudoti iškart; jei
visgi apsiskaičiavote, tuomet pagalvoti, kaip tai panaudoti sumaniai –
išnaudoti kiekvieną dalį.
O tai jau galima daryti pasitelkus daugybę būdų: virti sultinius, troškinti, užšaldžius likusias dalis. Svarbiausia stengtis pirkti su saiku ir planuoti savo pirkinius.
Pavyzdžiui, kai perkate
vištą, jau žinote, kad kepsniams panaudosite krūtinėlę, kojeles užkepsite
orkaitėje, o iš griaučių išvirsite sultinį. Parodykite savo įsigytiems
produktams daugiau dėmesio ir meilės“, – savo požiūriu dalijasi žinoma šefė.
Mėsos valgymas nėra toks nekaltas
Ekspertų teigimu
išsivysčiusiose šalyse vidutinis mėsos suvartojimas yra apie 80 kg žmogui per
metus. Tuo tarpu besivystančiose šalyse mėsos suvalgoma apie 32 kg žmogui.
Vidutinė Šiaurės europiečio dieta reikalauja apie 0,4 ha dirbamos žemės jam
pamaitinti. Apskritai sumažinus mėsos suvartojimą 80 proc. (ir pakeitus tą dalį
kitais maisto produktais), žmogui pamaitinti užtektų ir 0,24 ha žemės ploto.
Toks pokytis atitiktų ir daktarų rekomendacijas kraujo bei onkologinių ligų
rizikos prevencijai.
Kitas opus aspektas, į kurį dėmesį skatina
atkreipti Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) direktorius Tomas
Vaitkevičius, yra tai, kiek vandens prireikia norint užauginti tam tikras mėsos
rūšis: „1 kg jautienos užauginti reikalinga apie 15 tūkst. l vandens, 1 kg
kiaulienos – apie 6 tūkst. l vandens ir pan. – skaičiai kalba patys už save.
Kaip žinoma, žemės ūkis sunaudoja 70 proc. viso išgaunamo gėlo vandens, o didelė dalis skiriama būtent gyvulininkystei. Jungtinių Tautų Aplinkos apsaugos programos duomenimis, 2025 m. apie 2/3 visų planetos gyventojų gyvens vandens trūkumo zonose.
Dėl to labai svarbu ne tik padaryti namų darbus prieš einant į parduotuvę, bet ir tinkamai laikyti ir naudoti maistą jį atsinešus į namus.“
Kaip laikyti šviežią mėsą
„Tinkamai laikoma mėsa, priklausomai nuo smulkinimo būdo, pakuotės rūšies ir, žinoma, pačios mėsos šviežumo išlieka šviežia iki 2-3 dienų, o naudojant vakuumatorių – dar ilgiau, iki 5-7 dienų. Iki 5 dienų šviežią mėsą galima išlaikyti ją įtrynus aliejumi ir prieskoniais, tačiau druskos, kuri ištraukia skysčius, geriau nedėti“, – teigia moteris.
Pasak Honoratos Lyndo,
patartina mėsos nelaikyti polietileniniame maišelyje, kur dažniausiai dedama
sveriama mėsa, taip pat nereikėtų jos ilgai palikti ant stalo ar per ilgai
vežiotis su savimi. Tad grįžus iš parduotuvės kuo greičiau išimkite mėsą iš
plastikinio maišelio, neplaudami jos nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir
įdėkite į sandariai užsidarantį stiklinį ar plastikinį indą.
Tuomet įdėkite indą su mėsa į mėsos laikymui
skirtą šaldytuvo lentyną (dažniausiai –apatinėje) – ten temperatūra vėsiausia,
taigi mažiausiai rizikos daugintis mėsoje esančioms bakterijoms. Labai svarbi
ir mėsos laikymo vieta: nelaikykite jos prie tortų, pieno produktų ir pan.
Kai jau nuspręsite, kad laikas gaminti, mėsą
išimkite iš šaldytuvo likus pusvalandžiui iki gaminimo. Bet prieš gamindami
apžiūrėkite, ar mėsa neturi nemalonaus kvapo, ar joje nėra per daug skysčių,
pilkšvų, žalsvų dėmelių – jei taip, deja, ją teks išmesti.
Jei visgi norite šviežią mėsą išlaikyti ilgesnį laiką ar tiesiog ketinate palikti namus ir neturite kitos alternatyvos, tada laikykite ją šaldiklyje.
Tokiu atveju, visų pirma, išimkite ją iš šaldiklio mažiausiai 12 valandų prieš gaminimą ir įdėkite į šaldytuvą, kad palengva atitirptų.
„Kaip ir laikant šaldytuve, taip ir nusprendus laikyti šaldiklyje, pirmiausia išimkite mėsą iš pakuotės, kurioje ją pirkote, popieriniu rankšluosčiu nusausinkite ir įdėkite į hermetiškai sandarų plastikinį maišelį, specialią produktams šaldiklyje laikyti skirtą plastikinę pakuotę arba į stiklinį indą. Kitas variantas – įpakuoti mėsą specialiu aparatu (vakuumuoti)“, – patirtimi dalijasi H. Lyndo.
Ant pakuotės labai pravartu užklijuoti lapelį su data, kada įdėjote mėsą į šaldiklį. Be to, svarbu žinoti, jog taip laikomą mėsą geriausia sunaudoti per mėnesį. Pirktą užšaldytą mėsą galima laikyti ilgiau (iki 4 mėn. ar net iki 1 metų). Taip yra dėl to, nes tokia mėsa yra užšaldoma greito aušinimo spintoje, kurioje yra -18 laipsnių temperatūra.
Dar keletas svarbių patarimų
*Maltą mėsą reikia suvartoti per parą nuo pirkimo.
*Kaulai genda žymiai greičiau nei pati mėsa, todėl, siekiant prailginti galiojimo laiką, mėsą reikėtų atskirti nuo kaulo.
*Mėsą su kaulu reikia suvartoti per 1 dieną, pavyzdžiui, gaminant sultinį, troškinį. Per 2-3 dienas tik tuo atveju, jejgu ją užmarinuosite su prieskoniais.
*Lėčiau genda didelis gabalas mėsos. Dėl to supjaustytus gabaliukus ar faršą reikėtų suvartoti tą pačią dieną.
*Kiaulieną, veršieną ir jautieną galima laikyti iki 3 dienų šaldytuve nuo 0 iki 6 laipsnių temperatūroje.
*Vištiena, kalakutiena šaldytuve laikoma ne ilgiau nei 2–3 dienas nuo 0 iki 4 laipsnių temperatūroje. (Jei mėsą įsigijote pakuotėje, galiojimas gali būti ilgesnis.)
*Itin svarbi pastovi temperatūra šaldytuve – jos kaita paveikia mėsos kokybę.
*Šviežia mėsa neturi būti dedama kartu su termiškai apdorota mėsa – žalioje mėsoje esančios bakterijos gali užkrėsti virtą mėsą.
*Visada įdėkite šviežią mėsą į plastikinę, sandarią pakuotę, specialią pakuotę šaldymui ar suvyniokite į maistinę plėvelę.
*Skirtingų rūšių mėsą (vištieną, kiaulieną, jautieną ir kt.) laikykite atskirai.
*Mėsą galima plauti tik prieš pradedant gaminti, po tekančiu vandeniu, kadangi vanduo skatina sulčių išsiskyrimą ir sudaro palankias sąlygas puvimo mikroorganizmų vystymuisi.
Gal ir Jūs žinote, kokių vertingų patarimų, kaip ilgiau išlaikyti mėsą ilgiau šviežią? Visuomet laukiame Jūsų idėjų, pasiūlymų ir klausimų el. paštu [email protected] arba feisbuko paskyroje „Atliekų kultūra“.